JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten fastställer straff för mord i Boden

[2014-11-07] Hovrätten för Övre Norrland

Den före detta polismannen döms även i hovrätten till tio års fängelse för mord på sin sambo. Hovrätten underkänner mannens förklaring att sambon avlidit av ett vådaskott.

Den före detta polismannen dömdes i Luleå tingsrätt för mord på sin sambo till tio års fängelse. Han överklagade domen och ville i första hand bli frikänd från åtalet och i andra hand att brottet skulle bedömas som dråp, med ett kortare fängelsestraff som följd. Åklagaren överklagade också domen och ville att mannen skulle få ett längre fängelsestraff.

Mannen gjorde gällande att ett skott hade gått av i sovrummet efter det att han tagit fram geväret för att rengöra det.

- I stort sett samtliga omständigheter talar emot mannens version, som han dessutom lämnat första gången efter nästan två månader i häkte, säger hovrättsrådet Pia Sandeskog, referent i målet. Hovrätten har tvärtom, i likhet med tingsrätten, funnit det bevisat att mannen hämtat sitt vapen och avsiktligt skjutit den sovande kvinnan, i syfte att ta hennes liv. Det finns inga förmildrande omständigheter som gör att brottet kan bedömas som dråp.

Straffvärdet för brottet bedöms vara fängelse fjorton år. Med hänsyn främst till mannens höga ålder, snart 78 år, döms han dock till fängelse tio år.

Domen kan beställas via hovratten.ovrenorrland@dom.se eller via formulär på hovrättens webbplats www.hovrattenovrenorrland.domstol.se.

Senast ändrad: 2014-11-07

För mer information kontakta:

Pia Sandeskog
Hovrättsråd
090-17 20 27 (kl. 14.00–16.00)

Målnummer:

B 724-14