JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten fastställer domen mot den man som i tingsrätten dömdes för mordet på en 89-årig kvinna i ett soprum i Norsjö

[2018-06-11] Hovrätten för Övre Norrland

Liksom Skellefteå tingsrätt anser hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att det var den åtalade 21-åringen som dödade den 89-åriga kvinnan i soprummet den 14 oktober 2017. Mannen döms även av hovrätten till 14 års fängelse och hovrätten fastställer tingsrättens domslut också i fråga om skadestånd och utvisning.

Det var den 14 oktober 2017 som en 89-årig kvinna hittades död i ett soprum i Norsjö. Det konstaterades att hon inte dött en naturlig död utan dödats av någon eller några. På grund av den 21-åriga mannens märkliga beteende kring brottsplatsen vändes blickarna snabbt mot honom.

Hovrätten konstaterar i domen att det är klarlagt att mannen haft motiv och möjlighet att utföra den åtalade gärningen. Mordvapnet, i form av en kniv eller något annat eggvasst föremål, har inte kunnat återfinnas men mannen har haft tid och möjlighet att undanskaffa vapnet. Förutom vapnet saknas även de skor och handskar som mannen hade på sig vid tidpunkten för kvinnans död och han har vid flera tillfällen lämnat oriktiga uppgifter om kläderna. Vidare anser hovrätten att förekomsten av kvinnans DNA på mannens socka entydigt talar för att han var inne i soprummet när kvinnan dödades.

Hovrätten instämmer med tingsrätten att bevisningen i målet sammantaget är tillräcklig för att det ska anses bevisat att det är mannen som dödat kvinnan. Hovrätten delar tingsrättens uppfattning om att gärningen ska rubriceras som mord och inte som dråp.

– Brottsplatsen, det utdragna händelseförloppet och den hänsynslöshet som mannen visat i sin omfattande våldsutövning mot den 89-åriga kvinnan utgör försvårande omständigheter som påverkar fängelsestraffets längd, säger hovrättslagman Susanne Lundgren Jonasson. Hovrätten delar därför tingsrättens uppfattning om att straffvärdet för en vuxen person ligger på 16 års fängelse. Eftersom gärningen begicks strax innan mannen hade fyllt 21 år ska hans ungdom beaktas och 14 års fängelse är det längsta straffet som kan dömas ut.

Förutom mord döms mannen även för olovlig körning, rattfylleri och två fall av ringa narkotikabrott. Han ska även utvisas och betala skadestånd till målsägandena.

Senast ändrad: 2018-06-11